De voor- en nadelen van een maatwerk website

Home > Blog > De voor- en nadelen van een maatwerk website

Maatwerk, wat houdt het precies in?

Het klinkt verleidelijk, een maatwerk website. Unieke ontwerpen en customized functies speciaal voor jouw bedrijf, dat wil toch iedereen? Of toch niet…

Bij WordPress websites bepaalt het thema een groot deel van hoe de website eruit ziet, wat voor functies er mogelijk zijn en hoe de website presteert op het gebied van snelheid en zoekmachine-vriendelijkheid. Soms wordt ervoor gekozen om een eigen maatwerk thema te laten maken, speciaal voor jouw bedrijf. Hierbij wordt echter de code aangepast en juist datgene kan risico’s met zich meebrengen.

Hoewel er enkele voordelen zijn aan het gebruik van een op maat gemaakt thema is het ontzettend belangrijk om de voor- en nadelen zorgvuldig af te wegen om er zeker van te zijn dat je de beste beslissing neemt.

Wil je bij ons een maatwerk website laten maken, dan profiteer je van alle lusten, zónder de lasten. Wij werken namelijk met premium WordPress thema’s en laten de broncode intact, zodat je altijd verzekerd bent van updates en ondersteuning.

De voordelen van een maatwerk website

Uniek ontwerp

Een vaak gehoord argument om het thema helemaal op maat te laten maken is dat het een uniek uiterlijk kan geven waarmee je website zich onderscheidt van de concurrentie. Dit kan een aantrekkelijk verkoopargument zijn, omdat het helpt bij het creëren van een sterke merkidentiteit en een blijvende indruk achterlaat bij jouw bezoekers. Echter, met de komst van professionele pagebuilders zijn de mogelijkheden zo divers dat de keuze voor een aangepast thema vaak niet te rechtvaardigen valt, waarom zou je immers het wiel opnieuw gaan uitvinden?

Functionaliteit op maat

Aangepaste thema’s kunnen worden gebouwd met specifieke functies en functionaliteit in het achterhoofd, om tegemoet te komen aan de unieke behoeften van jouw bedrijf. Echter ook hier zijn tegenwoordig in de meeste gevallen kant-en-klare WordPress plugins voor te gebruiken. Hierbij is het wel belangrijk om te kiezen voor plugins met goede ondersteuning, zodat je altijd van een goed werkende website verzekerd bent.

55000 plugins voor WordPress
Met meer dan 55.000 beschikbare uitbreidingen is maatwerk zelden nodig

De nadelen van een maatwerk WordPress thema

Ondersteuning op lange termijn

Een van de grootste nadelen van het gebruik van een maatwerk thema is het potentiële gebrek aan ondersteuning op lange termijn. Wanneer de ontwikkelaar die het thema gemaakt heeft niet langer beschikbaar is, kunt je problemen ondervinden bij het onderhouden, bijwerken of oplossen van eventuele problemen. Dit kan tot tal van problemen leiden, waaronder beveiligingsproblemen en compatibiliteitsproblemen met toekomstige WordPress-updates. Door een gerenommeerd, goed ondersteund thema van een vertrouwde bron te kiezen, kun je ervoor zorgen dat je website doorlopende updates en ondersteuning krijgt, waardoor deze veilig en optimaal blijft functioneren.

Kosten

Aangepaste WordPress thema’s kunnen duurder zijn dan kant-en-klare alternatieven, zowel wat betreft de ontwikkelingskosten als de onderhoudskosten. Hoewel het verleidelijk kan zijn om te investeren in een uniek ontwerp, is het belangrijk om rekening te houden met de financiële gevolgen op de lange termijn. Kiezen voor een premium thema met ingebouwde aanpassingsmogelijkheden kan een balans bieden tussen uniciteit en kosteneffectiviteit. Zo kun je een gepersonaliseerde look en feel bereiken zonder voor onverwachte uitgaven te komen staan in de toekomst.

Zoekmachine-vriendelijkheid

Maatwerk thema’s kunnen soms worden gebouwd zonder rekening te houden met belangrijke best practices voor zoekmachine-optimalisatie. Dit kan een negatieve invloed hebben op de positie van je website in zoekmachines en je online zichtbaarheid belemmeren. Door een voor thema te kiezen dat de best practices voor SEO volgt en is ontworpen met het oog op prestaties, kun je genieten van de voordelen van een goed geoptimaliseerde website die hoog scoort in de resultaten van zoekmachines.

Bezint eer ge begint

Een maatwerk WordPress thema biedt tegenwoordig nauwelijks nog voordelen en is door de potentiële nadelen op de lange termijn een behoorlijk riskante keuze. In plaats daarvan raden we aan te kiezen voor een gerenommeerd, goed ondersteund thema dat zowel aanpassingsmogelijkheden als doorlopende updates biedt. Deze aanpak zorgt ervoor dat je website veilig, functioneel en geoptimaliseerd blijft voor succes.

Bij SiteGevonden.nl begrijpen we hoe belangrijk het is om slimme keuzes te maken voor je online aanwezigheid. Wij helpen je de perfecte balans te vinden tussen uniciteit en stabiliteit op de lange termijn, zodat je website jarenlang goed blijft presteren. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie over onze diensten en hoe we jouw bedrijf online kunnen helpen slagen.