Wat is een domeinnaam en hoe kies je de beste?

Home > Blog > Wat is een domeinnaam en hoe kies je de beste?

Een domeinnaam uitzoeken: superleuk, maar soms ook frustrerend! De beste domeinnamen zijn namelijk vaak al bezet. Hoe maak je nu de beste keuze om tóch een goed adres te vinden voor jouw website? In dit artikel lees je enkele praktische tips om de perfecte domeinnaam te vinden.

Wat is een domeinnaam?

De domeinnaam is een verwijzing naar het adres van een website. Het echte adres van websites zoals het door de computers wordt gelezen is namelijk het zogenaamde IP-adres, wat er zo uitziet: 164.138.24.109 (het adres van Wikipedia). Dit is natuurlijk erg moeilijk te onthouden, vandaar dat we domeinnamen gebruiken om naar websites te navigeren. Domeinnamen zijn beter leesbaar en daarom makkelijker te onthouden.

Verschillende onderdelen van een domein

Wanneer je een domeinnaam registreert, wordt er bij ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) genoteerd dat jij de eigenaar bent van dit adres. ICANN is de wereldwijde non-profit partij die IP-adressen en domeinnamen uitgeeft.

Vervolgens krijg je bij jouw aanbieder toegang tot de zogenaamde DNS-instellingen van je domein. Het DNS (domeinnamensysteem) is een soort telefoonboek: hier kun je jouw domeinnaam verwijzen naar het IP-adres van de server waar je website gehost staat. Daarna is je website na enkele uren bereikbaar over de hele wereld.

Hoe kies je de ideale domeinnaam?

Vuistregel: Maximaal 15 karakters en makkelijk te onthouden

Een goede vuistregel voor het kiezen van een domeinnaam is dat deze kort moet zijn, makkelijk te onthouden, te typen en uit te spreken. Dit is belangrijk voor mond-tot-mond reclame, omdat bezoekers je domeinnaam moeten herkennen om je website direct te kunnen bezoeken. Ook zoekmachines richten zich steeds meer op factoren als gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid, daarom heeft de domeinnaam ook gevolgen voor de zoekmachine-prestaties van een website. Vermijdt om deze reden ook cijfers, streepjes, rare karakters of vreemde spellingen.

Gebruik brede zoekwoorden wanneer mogelijk

Zonder de vuistregel daarbij uit het oog te verliezen kan het verstandig zijn om een zoekwoord in de domeinnaam te voegen dat aangeeft wat jouw bedrijf doet. Dit maakt het extra duidelijk voor zowel de bezoeker als de zoekmachines wat jij te bieden hebt. Zo is ook onze domeinnaam tot stand gekomen, en past de naam goed bij onze pragmatische, no-nonsense aanpak.

Vermijd vreemde topleveldomeinen – kies voor een .nl of .com

Ook al zijn de beste .nl en .com topleveldomeinen (TLD’s) vaak al bezet, probeer vreemde varianten zoals .info / .mobi / .biz te vermijden. Deze TLD’s staan bekend om hun spampraktijken en staan daarom al vaak 1-0 achter in de ogen van de zoekmachines.

Wel of geen WWW?

Of je wel of geen www voor je domeinnaam moet zetten, is vaak slechts een keuze van persoonlijke voorkeur en leesbaarheid. Hierbij geldt wel: wees consequent in het gebruik ervan. Als je een keuze hebt gemaakt kan deze beter niet gewijzigd worden en is het heel verstandig om erop te letten dat jouw communicatie op elke plek hetzelfde is, van je visitekaartje tot de linkjes die je deelt op bijvoorbeeld social media. Zoekmachines houden namelijk voor elk subdomein (zoals de bekende www) aparte statistieken bij. Hoewel wij altijd zorgen voor een correcte doorsturing naar de juiste plek (of dit nu wel of niet www is), leiden dit soort redirects tot langere laadtijden en mogelijk tot lagere prestaties in de zoekresultaten.

Hoewel deze stap eigenlijk pas ná het registreren van de domeinnaam aan bod komt, is het verstandig om hier in een vroeg stadium al een beslissing over te nemen.

Controleer de historie van je domeinnaam

Wanneer je een domeinnaam hebt gekozen is het verstandig om de historie van dit domein te controleren. Dit kun je zelf al doen door naar Internet Archive: Wayback Machine te gaan en je gewenste domeinnaam in te vullen. Hier zie je of er in het verleden een website op dit adres heeft gestaan. Zeker wanneer je extra geld betaalt voor een specifieke domeinnaam is het belangrijk om te controleren of dit domein het waard is.

Wanneer je bij ons een website laat maken, ben je altijd verzekerd van deze controle. Daarnaast voeren wij ter extra controle nog een uitgebreide backlink-check uit voor de gekozen domeinnaam.

Wie zijn wij?

Wij geven een eigenzinnige draai aan beproefde concepten. Door middel van jarenlange ervaring in marketing en webdesign helpen wij jou om jouw bedrijf zo krachtig mogelijk te presenteren. Wij houden van techniek, ondernemen en creativiteit. Ben je benieuwd hoe we jou kunnen helpen? Vul het contactformulier in, we denken graag met je mee.

Ramon Linssen – SiteGevonden.nl

Ramon Linssen